Catechese seizoen 2016-17

Catecheseseizoen 2017-18   Thema: Met Luther op reis

*Vrijdag 15 september om 19.00 uur is de startavond en kijken we naar een Lutherfilm.

*Week 38 (vanaf 18 september) begint de catechese, we komen dan alle even weken tien keer in de Zaaier bijeen tot aan week 6 (m.u.v. vakanties).

Wat is nu zo bijzonder aan Luther en de Reformatie?
Misschien heb je dat weleens, die vraag van of jij voor God wel goed genoeg bent of dat je wel voldoende hebt gedaan. Dan kun je je in je geloof onzeker gaan voelen.
Maarten Luther maakte dit als jongeling allemaal mee. Hij wilde zelf zo goed mogelijk leven voor God, dan zou God hem rechtvaardig (zeg maar oké) vinden. Maar wat Maarten ook doet of probeert, hij wordt er niet ‘zondevrij’ (oké) van.
Totdat hij in de Romeinenbrief een woord van Paulus las: “Als je gelooft, ziet God je als een goed mens. Dan zul je leven.” (Romeinen 1:17 BGT)
Je bent ‘goed voor God’ (rechtvaardig), niet door jouw doen, maar door Christus’ doen. God schenkt mij wat ik nodig heb. Jezus heeft aan het kruis alles voor mij volbracht.
Daar hoef ik als jongere niets meer aan toe te voegen: Hij heeft het tussen mij en God dik in orde gemaakt. Als je dat gelooft ben je voor God een goed mens. Toen Luther dit begreep voelde hij zich helemaal vrij en herboren, de tekst werd voor hem een ‘open poort naar het paradijs’. Deze gezonde vrijheid is de rode draad in de lessen.

*Van zaterdag 10 tot zondag 11 maart gaan we met alle catechisanten een Lutherreis naar Duitsland maken.

Wittenberg, hier spijkerde Maarten Luther op 31 oktober 1517
zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk.

 

Eisenach, de Wartburg. Op deze plek werd Luther voor zijn eigen veiligheid een tijd ontvoerd. Hier vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits.

 

Groep 12/13 jaar Wilmy en Jolien dinsdagavond 19.00 tot 20.00 uur
Groep 14/15 jaar Albert en Jolanda dinsdagavond 19.30 tot 20.30 uur
Groep 16+ Gerwin maandagavond 19.00 tot 20.00 uur

De jeugdouderlingen en catecheseteam